top of page

Vandforholdene i Afrika

Alle har hørt om tørke, sult og mangel på vand i Afrika. Der er noget om sagen, men hvad er myte og hvad er fakta? 

Vi hører alle om Afrika en gang imellem, og vi skal alle donere en masse penge. Men hvorfor er det så slemt dernede? Er vandet virkelig så beskidt? Svaret er et stort og rungende JA. Det er før målt, at halvdelen af alle hospitalssenge i verden, er patienter som lider af sygdomme pga. urent vand. Det er der ofte 2 grunde til:

 

Enten er vandet ikke er rent og det betyder der lever en masse bakterier og parasitter i vandet. Det kan kroppen ikke klare, og derfor bliver man syg. Derfor dør mange afrikanere hver dag, og særligt børn. Unicef har vurderet at der ca. dør 1.400 børn under fem år, hver dag på grund af sygdomme fra urent vand. Det er forfærdelige sygdomme såsom diarre, kolera og tyfus eller guineaorm.

 

En anden grund kunne også være, at der er vandmangel i meget varme lande. Vi snakker ubarmhjertig solskin på en tør græsmark, og særligt lande som ligger syd for Sahara Ørkenen. Varmen og solen gør, at floder og vandløb fordamper. Brønde tørrer ud, og det bliver næsten umuligt at skaffe vand. Tørkeperioderne varer også endnu længere, da klimaforandringer også får indflydelse. Vandet er heller ikke fordelt ligeligt rundt i verden. 73 % af verdens befolkning bor i Afrika og Asien, men tilsammen råder de kun over 44 % af verdens ferskvandsressourcer. Mange steder er de også nødt til at gå i flere timer for at finde vand, og ofte er det ikke engang rent. Dårlige vandforhold og mangel på vand i ulandene, er skyld i en tredjedel af alle dødsfald. Hver dag går kvinder og børn, i mange timer, for at hente vand. Afrikanske kvinder går i gennemsnit seks kilometer om dagen for at hente vand. Det er ødelæggende for Afrikas udvikling, for det betyder, at kvinderne ikke kan arbejde og børnene ikke gå i skole.

I Danmark kan vi gå hen til vandhanen, og trykke fuld speed. Så vælter det ud med rent vand, som du selv bestemmer skal være koldt eller varmt. Det er langt fra vandforholdene nede i Afrika. Vi siger hele tiden, at vi er taknemmelige og beder en bøn en gang imellem. Men hvor meget bedre er vores vand egentlig?

 

Ude ved vandværkerne i Danmark, henter de grundvand. Det er der ikke mange lande som gør, da det er det reneste vand, men tager lang tid om at produceres. I vandets kredsløb, siver regnvandet ned i jorden, og ca. 50 år senere, bliver det pumpet op hos vandværkerne. Derefter går det igennem en masse processer, og bliver filtreret lækkert. Til sidst bliver det pumpet ud til forbrugerne, hvor vi kun drikker 5% af vandet. Resten bruger vi til opvask, rengøring, toilet, bad og mange andre ting. Vandforholdene kan næsten ikke sammenlignes med andre lande, og vores vand er utroligt rent. 

 

Derfor har vi også et stort ansvar, for at andre lande også kan nyde sådanne forhold. Så næste gang vi slynger taknemmelige ord ud i luften, så husk på hvad de egentlig betyder, og hvor heldige vi i virkeligheden er. 

Vandforholdene i Danmark

Laura E, Alberte LC, Frederik K & Victor BP

bottom of page